Stichting FttX Certificering

G3 -02 Monteur grondwerk en tuinboringen

Nieuw certificaat voor tuinboringen en grondwerk glasvezelaanleg

De stichting FttX Certificering heeft de inschrijving geopend voor het examen G3: een theoretisch examen bij het uitvoeren van tuinboringen en voor het roeren van de grond door een monteur grondwerk bij de aanleg van glasvezel.


Met het G3-certificaat kunnen glasvezelmonteurs onder meer beschrijven op welke manier telecomkabels in de hoofdgeul beschermd dienen te worden en kunnen zij toelichten wat de gevaren zijn bij het verwerken van glasvezels en werken nabij glasvezels. Ook kunnen monteurs de risico’s op het beschadigen van andere netten bij het realiseren van een tuinboring inschatten en zodoende zulke schade voorkomen.


Het is het derde certificaat dat de Stichting heeft afgerond. Eerder kwamen al de certificaten voor HAS-monteurs (BC2) en voor patchmonteurs in de PoP (B5) voor de markt beschikbaar.


Voorzitter Mathieu Andriessen: ‘Zorgvuldig graven is erg belangrijk om graafschade te voorkomen. Elk kwartaal komen er zo’n 250.000 glasvezelaansluitingen bij. Tuinboringen zijn met een goede voorbereiding en de juiste technieken een veilige en effectieve methode om overlast voor bewoners bij het aansluiten van hun woning te minimaliseren. Met dit nieuwe certificaat kunnen monteurs en graafploegen aantonen dat zij over de juiste kwalificaties beschikken om veilig te graven en glasvezels te verwerken.’


Monteurs kunnen zich voor het nieuwe examen inschrijven.


Over stichting FttX Certificering

De stichting FttX Certificering beheert de branchebrede personencertificering voor FttX glasvezelprofessionals. We willen dat telecomprofessionals die werkzaamheden uitvoeren aan glasvezelnetwerken deskundig zijn en blijven. De stichting zorgt er voor dat monteurs aantoonbaar over dezelfde competenties beschikken. Met onze certificering borgen we dus het vakmanschap en de kwaliteit van de hoogwaardige glasvezelinfrastructuur voor de toekomst.


Branchevereniging NLconnect, KPN, VodafoneZiggo, DELTA Fiber, Open Dutch Fiber, Eurofiber, Odido en stichting SECT namen in 2021 het initiatief om te komen tot de FttX certificeringsregeling.


De stichting werkt aan tien separate certificaten voor verschillende werkzaamheden aan glasvezelnetwerken: van Fiber to the Home tot het glasvezel-hoofdnet. Met de certificaten tonen monteurs en andere glasvezel-technici hun competenties en deskundigheid aan. De certificaten worden in de glasvezelbranche breed erkend. Drie examens zijn inmiddels gereed, de overige zeven examens worden in de loop van 2024 opengesteld.